Kaszotto z kaszą jaglaną i pomidorami (wegańskie)

https://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/02/wegetarianskie-kaszotto-z-kasza-jaglana.html

 

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (np. Kupiec)
  • 10-12 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól, odrobina chili
  • natka pietruszki
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia (może być z zalewy)
  1. Kaszę ugotuj w 2,5 szklankach wody z odrobiną soli.
  2. W międzyczasie kapustę posiekaj w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  3. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  4. Do cebuli dodaj posiekane pomidory i trochę wody. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Do kaszy dodaj ugotowaną kapustę, cebulę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i siekaną natkę pietruszki.
  6. Wszystko wymieszaj i pozostaw na małym ogniu na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli będzie za gęste, można dolać odrobinę wody.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem-w-sosie-curry

Składniki

2 porcje, po 543 kcal
  • 125 g makaronu wstążki np. pappardelle
  • 150 g szpinaku
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku.
  • Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Na koniec dodać posiekane suszone pomidory.
  • Następnie dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć mieszając przez minutę aż szpinak zwiędnie.
  • Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerzy.

omlet z ziołami, groszkiem i pesto

http://whiteplate.com/2016/06/moje-sniadania-omlet-z-ziolami-groszkiem-i-pesto/

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki groszku (najlepiej świeżego, ew. może być mrożony, należy go wcześniej rozmrozić)
  • świeże zioła (w zależności od tego, co rośnie na parapecie. Polecam szczególnie tymianek, oregano, szałwię)
  • domowe pesto: w moździerzu ucieramy 1 ząbek czosnku, pół pęczka świeżej bazylii, kilka łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżki tartego Parmezanu, sól i pieprz do smaku, odrobina cytryny)

Przepis

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. W dużej misce ubić pianę z białek z odrobiną soli.
  3. Kiedy będzie gładka, dodać żółtka, zioła i pół łyżki pesto – delikatnie wmieszać je w masę.
  4. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu (używam oliwy z oliwek, oleju roślinnego lub klarowanego masła).
  5. Przełożyć masę, ułożyć na niej groszek. Delikatnie smażyć ok. 1-2 minut, następnie przełożyć na drugą stronę, ułożyć cieniutki plaster sera koziego (jeśli go używamy) i smażyć ok. minuty, aż środek się dobrze zetnie.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami (tu z grillowanymi na żeliwnej patelni pomidorkami koktajlowymi) i resztą pesto.

Smacznego!

Superszybka tarta warzywna z na cieście francuskim

Superszybka tarta warzywna z na cieście francuskim

Superszybka tarta warzywna z na cieście francuskim

Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– mieszanka dowolnych warzyw (mogą być mrożone, mogą być i świeże)
– 150 g szynki pokrojonej w kawałki
– 200 g śmietany 18%
– 1 jajko
– 100 g startego żółtego sera
– pieprz
– sól
– zioła prowansalskie
– łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
Ciastem wykładamy formę do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po wyjęciu posypujemy dno bułką tartą i lekko studzimy.

W tym czasie rozmrażamy warzywa w mikrofali (lub przelewamy letnią wodą), mieszamy z szynka, a następnie wykładamy je na ciasto.

Śmietanę mieszamy z jajkiem i tartym serem. Doprawiamy do smaku. Zalewamy nią warzywa i wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 minut, gdzie pieczemy w 180 st. C.
Smacznego!

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_tunczykiem/przepis.html

 

Składniki

2 porcje
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką
  • 1/3 puszki tuńczyka
  • 1/2 dojrzałego dużego awokado
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 jajka
  • winegret: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy lub miodu), sól i pieprz

Do podania: bagietka

Przygotowanie

  • Sałatka: Sałatę wyłożyć do salaterek. Dodać tuńczyka, obrane i pokrojone awokado oraz zrumienione na suchej patelni pestki słonecznika. Skropić składnikami winegretu i doprawić solą oraz pieprzem, nie mieszać. Na wierzchu ułożyć jajka ugotowane w koszulkach (przepis poniżej), podawać z bagietką.
  • Jajka w koszulkach: do garnka wlać wodę na wysokość około 10 cm, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Tarta francuska ze szpinakiem, fetą i pomidorami

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/tarta_szpinak_ser_pomidor/przepis.html

 

Składniki

  • opakowanie 275 g ciasta francuskiego (rozwałkowanego na okrąg o średnicy ok. 30 cm)
  • 250 g szpinaku
  • 6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 1 duży pomidor
  • mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
  • 1 jajko
  • 1 gałązka szczypiorku
  • szczypta skórki z cytryny
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki lub liście bazylii

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
  • Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką.
  • Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia, położyć ciasto francuskie. Wyłożyć nadzienie z pominięciem brzegów, ułożyć plasterki pomidorów, posypać je suszonym oregano, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Pomidory doprawić solą, tartę posypać posiekaną natką.

Dorsz z ratatuille

http://durszlak.pl/przepis/dorsz-z-ratatouille?c=tag&t=dorsz-z-grilla

 

 Składniki

  • filety z dorsza
  • 2 cukinie
  •  bakłażan
  • cebula
  • papryka żółta i czerwona
  • czosnek
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • cukier
  • S+P

                                 Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy i  kroimy w kostkę.
  2. Podsmażamy cebulę z czosnkiem aż zmiękną,dodajemy paprykę i po około 10 minutach resztę warzyw,dusimy około 10 minut.
  3. Czas na drobno posiekane zioła i koncentrat pomidorowy.
  4. Doprawiamy do smaku pieprzem,solą i cukrem.
  5. Dorsza skrapiamy oliwą,solimy i pieprzymy.
  6. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu po około 4 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów.
  7. Nakładamy ratatouille i układamy dorsza.
  8. Gotowe

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazan-faszerowany-kasza-peczak

Składniki

1 porcja
  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • kawałek papryczki chili
  • 1 pomidor (ok. 300 g)
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, zachowując ok. 1/2 cm brzegów. Natrzeć go startym czosnkiem, przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut.
  • Ugotować kaszę pęczak (ok. 20 minut) do wchłonięcia całej wody (ok. 3/4 szklanki). Za pomocą łyżki wyjąć miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce.
  • Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, dodać ugotowaną kaszę, miąższ bakłażana, posiekaną chili i chwilę wszystko podsmażyć, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
  • Farsz włożyć w wydrążone połówki bakłażana i zapiekać przez 30 minut. Posypać kolendrą.

Wskazówki

Pod koniec pieczenia bakłażany można posypać tartym serem.

 

Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą

http://pelnytalerz.blogspot.com/2015/04/dorsz-pieczony-na-jarmuzu-z-rzodkiewka.html

Składniki na 4 porcje:

600 g filetów z dorsza
1 łyżka soku z limonki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg
2 małe kalarepy
1 pęczek rzodkiewek
½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki cząbru
sól według smaku
2 łyżki mąki
masło klarowane do smażenia
garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dorzucić jarmuż, oprószyć lekko solą. Jeżeli będzie uciekał z patelni, przykryć. Podsmażyć ok. 4 minuty, aż wyraźnie zmniejszy objętość i zmięknie.

Kalarepę obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewki opłukać, przekroić na połówki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić kalarepę i rzodkiewki. Dusić na średnim ogniu ok. 4 minuty. Następnie wymieszać z jarmużem. Doprawić kolendrą, cząbrem, solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach.

Piec 15-18 minut w zależności od grubości ryby. Upieczoną rybę posypać kiełkami, od razu podawać.
Dobrym dodatkiem będzie brązowy ryż.

 

 

 

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/salatka_z_tunczykiem/przepis.html

 

Składniki

2 porcje
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką
  • 1/3 puszki tuńczyka
  • 1/2 dojrzałego dużego awokado
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 jajka
  • winegret: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy lub miodu), sól i pieprz

Do podania: bagietka

Przygotowanie

  • Sałatka: Sałatę wyłożyć do salaterek. Dodać tuńczyka, obrane i pokrojone awokado oraz zrumienione na suchej patelni pestki słonecznika. Skropić składnikami winegretu i doprawić solą oraz pieprzem, nie mieszać. Na wierzchu ułożyć jajka ugotowane w koszulkach (przepis poniżej), podawać z bagietką.
  • Jajka w koszulkach: do garnka wlać wodę na wysokość około 10 cm, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym.