http://alaantkoweblw.pl/zupa-krem-z-ciecierzycy/
1,5 szklanki ciecierzycy; 2 szklanki bulionu/wody; 1 szklanka przecieru pomidorowego; 1 łyżka masła lub oliwy; 1 gałązka tymianku; 1 gałązka bazylii; 1 gałązka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka twarogu.
Ciecierzycę namocz w wodzie przez 12 godzin. Odlej wodę, wlej nową i ugotuj do miękkości. Odcedź. Wlej bulion/wodę i przecier do garnka i gotuj. Dodaj posiekane zioła, natkę pietruszki, olej/masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez 10 minut. Dodaj do zupy ciecierzycę i gotuj wszystko jeszcze 5 minut. Zblenduj zupę, ale niezbyt dokładnie, by nie był to gładki krem. Podawaj posypane kawałkami białego sera. Możesz podać z makaronem.