Zupa z soczewicy

http://allrecipes.pl/przepis/2916/lekka-zupa-z-soczewicy.aspx

Dodaj zdjęcie Skomentuj Zapisz Drukuj Wyślij Podziel się Pinterest Facebook

Składniki ilość porcji: 3

1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w piórka 2 marchewki, pokrojone w półplasterki 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę 1/2 pomidora, bez skórki, pokrojonego w kostkę 1 warzywna kostka rosołowa

1 szklanka zielonej soczewicy (suchej) 1 lub 2 ząbki czosnku, pokronoje w cienkie plasterki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól i pieprz do smaku 1l wody (wrzątku)

Dodaj do listy zakupów Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon. Sposób przygotowania Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 45min. › Gotowe w: 1godz.

W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej cebulę, aby była miękka. Dodać marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pomidora, czosnek, kumin, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz.

Dodaj komentarz