Prep time
Cook time
Total time
Gęsta rozgrzewająca zupa z pomidorami, warzywami i kaszą quinoa.
Serves: 4
Ingredients
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 marchewek
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 i ½ litra rosołku (warzywny lub z kurczakiem)
- ¾ szklanki kaszy quinoa
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- opcjonalnie: pozostałości pieczonego drobiu albo pierś z kurczaka
Instructions
- Jak chcecie dodać kurczaka a nie macie resztek pieczonego (mogą też być resztki kaczki albo indyka) to pierś kurczaka należy upiec w piekarniku (w rękawie albo w folii aluminiowej) albo usmażyć/udusić na patelni.
- Cebule posiekać, seler naciowy pokroić na kawałki 1 cm, marchewki obrać i pokroić na plasterki.
- Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę, seler i marchewki i podsmażyć ok 10 minut aż cebula zmięknie i warzywa się zarumienią.
- Warzywa zalać rosołkiem i gotować ok 10 minut.
- Dodać kaszę i gotować kolejne 15 minut, dodać pomidory z puszki i przecier i gotować jeszcze 5 minut. Jeżeli zupa będzie za gęsta dodać wody lub rosołku.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kawałkami kurczaka, posypane natką pietruszki.