http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-krem-z-selera-naciowego-z-curry
Składniki
7 – 8 łodyg selera naciowego 6 średnich ziemniaków 1 mały lub 0,5 dużego pora około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka curry siekany koperek sól parę listków z selera Sposób przygotowania
1.
Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać. W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą. Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.