http://imbirczychilli.blox.pl/2013/05/Duszona-ryba-w-sosie-smietanowo-koperkowym.html
Do przepisu potrzebujemy:
– ryby (na 2 osoby wystarczyły dwa filety soli);
– małej śmietany 18%;
– koperku;
– niecałej szklanki bulionu warzywnego;
– cebuli;
– czosnku;
– soku z cytryny;
– masła.
1. Rybę rozmrażamy, jeśli to konieczne, myjemy, odsączamy; kroimy w mniejsze kawałki, nacieramy z każdej strony pieprzem oraz solą, a także delikatnie kropimy sokiem z cytryny.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekany drobno czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę; przysmażamy do momentu, gdy cebula się nie zeszkli.
3. Na warstwę cebuli i czosnku kładziemy kawałki ryby, a zaraz potem zalewamy gorącym bulionem tuż powyżej warstwy ryby i przykrywamy, aby całość nieco się podgotowała.
4. Po paru minutach dodajemy do duszącej się już ryby śmietanę wymieszaną z koperkiem i przyprawami (tutaj wedle uznania).
5. Pod przykryciem dusimy rybę w sosie przez paręnaście minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, aby ryba się nie rozpadła.
Podajemy gorące, w naszym przypadku – z ryżem i gotowanymi różyczkami brokułów 🙂