Duszona ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

http://imbirczychilli.blox.pl/2013/05/Duszona-ryba-w-sosie-smietanowo-koperkowym.html

Do przepisu potrzebujemy:

– ryby (na 2 osoby wystarczyły dwa filety soli);

– małej śmietany 18%;

– koperku;

– niecałej szklanki bulionu warzywnego;

– cebuli;

– czosnku;

– soku z cytryny;

– masła.

1. Rybę rozmrażamy, jeśli to konieczne, myjemy, odsączamy; kroimy w mniejsze kawałki, nacieramy z każdej strony pieprzem oraz solą, a także delikatnie kropimy sokiem z cytryny.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekany drobno czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę; przysmażamy do momentu, gdy cebula się nie zeszkli.

3. Na warstwę cebuli i czosnku kładziemy kawałki ryby, a zaraz potem zalewamy gorącym bulionem tuż powyżej warstwy ryby i przykrywamy, aby całość nieco się podgotowała.

4. Po paru minutach dodajemy do duszącej się już ryby śmietanę wymieszaną z koperkiem i przyprawami (tutaj wedle uznania).

5. Pod przykryciem dusimy rybę w sosie przez paręnaście minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, aby ryba się nie rozpadła.

Podajemy gorące, w naszym przypadku – z ryżem i gotowanymi różyczkami brokułów 🙂

Dodaj komentarz