http://kaszomania.blogspot.com/2014/09/chakalaka-z-kasza-jaglana.html
Składniki:
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– kalafior
– 5 papryk np. 2 zielone, 2 czerwone, 1 żółta
– 2 cukinie
– 4 pomidory
– puszka białej fasoli
– 2 łyżki curry
– pół łyżeczki chilli
– szklanka kaszy jaglanej.
Istnieją również inne wersje Chakalaki np. z marchwią, mięsem. Ja zamiast tego dodałem cukinię, której przepis nie uwzględniał.
Sposób przygotowania:
- Gotujemy kaszę jaglaną, którą potem wymieszamy z Chakalaką. 🙂
- Kalafiora rozrywamy na części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wyciągamy go z wody.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiedy się ze szkli, przerzucamy do większego garnka.
- Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dusimy do momentu, aż zmięknie.
- Dodajemy cukinię i dalej dusimy, aż będzie miękka.
- Do gara wrzucamy gałązki kalafiora, fasolę oraz pokorojne pomidory.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i chilli i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Do naczynia, z którego będziemy jeść wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną – ilość dowolna. Następnie dodajemy Chakalakę. Możecie wymieszać kaszę z Chakalaką lub tylko polać kaszę. Ja wymieszałem. 🙂 – See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2014/09/chakalaka-z-kasza-jaglana.html#sthash.CktZsgGx.dpuf